Bilden: Krister Johansson, ansvarig för hantverksprogrammet på Leksands gymnasium.
Många små och medelstora snickerier i trakterna runt Siljan gör Leksand perfekt för en gymnasieutbildning för finsnickeri. Eleverna lär sig de grundläggande teknikerna på de modernaste maskinerna, och de flesta har jobb när de går ut skolan.
Leksands gymnasiums paradgren är annars den nationellt godkända idrottsutbildningen i ishockey, men även lärlingsutbildningen i finsnickeri lockar elever från hela Sverige. Just nu har de elever från Skellefteå i norr och Kungshamn i söder. Det är naturligtvis viktigt att upprätthålla en modern maskinpark, med allt vad det innebär av justersågar, bordsfräsar, hyvlar och tappmaskiner.
Och med en 5-axlig CNC-maskin och en bredbandputs med bara några månader på nacken ligger utbildningen i den tekniska framkanten. Krister Johansson har ett förflutet som inredningssnickare och slöjdlärare, och jobbar idag som lärare och ansvarig för hantverksprogrammet:
– Jon Stenberg kände jag väl till sedan tidigare, de är ju en av de stora i branschen, säger han. Vi är kommunalt ägda och efter upphandlingen stod Jon Stenberg med det bästa erbjudandet, och vi kan idag stoltsera med en Biesse Rover A 1232 och en Viet S-211 bandputs.
Krister Johansson har sett den stora teknikutvecklingen under de senaste 20 åren, och hur maskinernas programvara har förändrats. Med den nya Biessemaskinen följde exempelvis programmeringsverktyget bSolid.
– Det är ett mycket trevligt program, pedagogiskt och intuitivt, och en enormt stor skillnad mot hur vi programmerade förr. Det är enkelt för eleverna i början, men med möjlighet att gå på djupet allteftersom. Och det är det många elever som gör. De är väl rustade när de senare ska ut på praktik.
Eleverna är ute på praktik i sammanlagt 15 veckor i fyra olika omgångar i årskurs 2 och 3. Det ger bra kontakter med näringslivet och majoriteten av eleverna har de senaste åren fått jobb efter genomförd utbildning. Många företag i träbranschen går för högtryck för närvarande.
Under hösten förbereddes ett öppet hus för branschkollegorna tillsammans med Jon Stenberg och verktygsleverantören LSAB. Pandemin gjorde dock att planerna fick skrinläggas. Förhoppningsvis kan det bli av vid ett senare tillfälle, så att fler får tar en närmare titt på Leksands gymnasiums fräscha maskinpark – och på de duktiga eleverna.
