
Direktör Jon Stenberg (1894–1972).
Jon Stenberg 90 år – Del 2
Jon Stenberg AB fyller 90 år 2024. I en serie artiklar berättar vi historien om familjen, företagandet, folket och företeelserna som alla leder fram till dagens företag.
Läs även del 1 i artikelserien.
Del 2 – Jon Stenbergs tidiga år
Jon Werner Stenberg föddes den 3 juli 1894 på gården Brorsryd Nr 2 i Sankt Sigfrids socken utanför småländska Nybro. Precis som sina syskon hade han företagsamheten i sitt strävsamma Smålandsblod, och när han som ung pojke extraknäckte som försäljare av veckotidningen Allers Familj-Journal visste han att det var företagare han ville bli. Efter 6-årig folkskola fick han precis som övriga bröder börja i pappa Peter Alfreds gjuteri och mekaniska verkstad i Lindås dit familjen flyttat 1901. Det var en lärorik period och han fick utveckla sitt intresse för maskiner och mekanik. Dock kände han sig aldrig riktigt hemma i pappans företag. Mamma Maria noterade detta och lät Jon genomgå Handelsskolan i Kalmar under åren 1911–1912.
Efter handelsskolan arbetade Jon en tid på Gotland och i en speceriaffär i Värnamo, innan han 1917 flyttade tillbaka till Lindås. Hans äldsta bröder tog nu över faderns gjuteriföretag och under en tid skötte Jon kontorssysslorna hos dem. Med kunskaperna från Värnamo i bagaget startade han en egen speceriaffär i Lindås, som han drev under fem års tid. Butiken togs sedan över av Jons syster Karin, som fortsatte driften tillsammans med sin man Albert i 38 år.

Det är 1917 och Jon har bett sin yngre bror Ivar att ta en bild i butiken. Till vänster står biträdet Kalle Karlsson och försöker truga på kunder en rock. Fotografen själv har tryckt på självutlösaren och sprungit tillbaka till disken för att titta på ett par skor. Verner Johansson hjälper till. Till höger i bild ser vi butiksinnehavaren. Sortimentet består mest av tyger men notera även tomtarna från AB Svensk Konstmassa.
Speceriaffären var inte det enda järnet i ässjan för Jon. 1917 fick han även en agentur för Svensk-engelska Mineralolje Aktiebolaget (som sedermera bytte namn till AB Svenska Shell), varigenom han sålde bensin och motoroljor inom ett tämligen stort distrikt med Lindås som utgångspunkt. Så småningom började han även handla med snickerimaskiner och verktyg för dessa, inledningsvis som en bisyssla.
I slutet av 1910-talet började de första bilarna rulla i samhället Lindås. 1919 registrerades Lindås Gjuteri och Formfabriks AB på den första bilen på 20 hästkrafter av okänt märke. Året därpå köpte gjuteriet ytterligare en personbil, denna gång av märket N.A.G.
Biltrafikens starka utveckling mångdubblade snart omsättningen av mineralolja, samtidigt som den småländska möbelindustrin var på stark frammarsch och medförde av kraftig uppgång av maskin- och verktygsförsäljningen. Jon Stenberg insåg att han var väl positionerad i sitt företagande.

Jon Stenberg bakom ratten på sin Wanderer 5/15 ”Puppchen”, troligen av modell W3 med tandemsits som tillverkades perioden 1914–1919. Den hade 15 hästkrafter och kunde uppnå svindlande 70 km/h med en snittförbrukning på 0,8 l/mil. Just denna bil inregistrerades i Kalmar län 1921 av köpman Karl Brynielsson i Räpplinge på Öland. Jon köpte sedan bilen begagnad av honom 1924, och vi kan ju gissa att bilden är tagen strax efter ägarbytet med tanke på hans stolta uppsyn.
Jon träffade Kristina ”Stina” Johansson, född i Lund 1910 men uppvuxen i Gullaskruv. De gifte sig 1930 och flyttade strax därefter in i sin nybyggda villa i norra Lindås. På en av sina affärsresor hade Jon sett ett hus i Dalarna som han tyckte om. Han tog reda på vad arkitekten hette och byggde sedan ett likadant hus hemma i Lindås, på Norra Lindåsgatan 17.
Jon och Stina fick dottern Ann-Marie 1931, sonen Bo 1933, och sedermera även dottern Ann-Kristin 1940. 1934 registrerade Jon sitt företag som Jon Stenberg Maskin & Oljeaffär. Det är detta vi räknar som startskottet för dagens Jon Stenberg AB.
Fotnot: Källor till artikelserien har förutom släkten Stenbergs eget material varit boken ”Lindås – Från by till samhälle” utgiven av ABF och PRO 1983, Bolagsverkets dokumentation samt diverse företagshistoriska sidor på internet. Ett särskilt tack till Facebook-gruppen Mässing & Nickel för hjälp med att ringa in märket på Jons bil ovan.