Stora bilden ovan: direktör Jon Stenberg (1894–1972).
Jon Stenberg AB fyller 90 år 2024. I en serie artiklar berättar vi historien om familjen, företagandet, folket och företeelserna som alla leder fram till dagens företag.
Läs även del 1, del 2, del 3 och del 4 i artikelserien.
Del 5 – Företaget fyller 30 – och grundaren själv 70
Lagom till 30-årsjubileet 1964, då den ännu mycket aktiva direktören Jon Stenberg fyllde 70 år, invigdes en tillbyggnad bakåt och i vinkel mot kontorsbyggnaden på Norra Lindåsgatan. Tillbyggnaden mätte 45 x 20 meter och var i två plan. Den undre våningen inreddes till utställningshall för maskiner och en hall för lager och renoveringsverkstad. På den övre våningen inrymdes sju ”ljusa och trivsamma” kontorsrum. Huvudentrén flyttades till södersidan.
Nybygget kostade 400 000 kronor med Skånska Cementgjuteriet (dagens Skanska) som huvudentreprenör. Jon Stenberg AB hade nu en omsättning på 10 miljoner och bestod av ett 90-tal anställda, varav 50 i Lindås.
Direktör Jon Stenberg bestämde sig för att fira tre jubileum samtidigt – vid sidan av sin egen och företagets födelsedag firade han 45-årsdag som försäljare av maskiner och verktyg för träindustrin. Fredagen den 3 juli 1964, på Jons 70:e födelsedag, höll han en stor fest i de nya lokalerna för företagets 90 medarbetare med respektive och ett stort antal kunder, kollegor och vänner, totalt 250 personer.
”Vital och spänstig vandrade han omkring bland gästerna eller deltog i dansens virvlar”, som det stod om jubilaren i tidningen Barometern på måndagen efter kalaset. ”Höjdpunkten blev hyllningen av dem som varit anställd längst inom företaget.” Där fick tio av medarbetarna som hade mer än 20 års anställning motta varsin guldklocka för lång och trogen tjänst. Av dessa var Allan Ahlin från Lindås värst, då han varit med ända sedan starten 1934. Jubilaren själv fick motta ”ett otal blomsterkorgar och blomsteruppsatser jämte andra gratulationsgåvor”, enligt lokalpressen.
En musikestrad hade byggts upp utmed ena långsidan i verkstadslokalen, varifrån Svens Ensemble från Nybro bjöd upp till dans efter supén. Som sig bör på större kalas – i synnerhet på 60-talet – hölls det även flera hyllningstal. Det kortaste av dessa hölls förmodligen av Jons sonson Robert, nyss fyllda 4 år, som utbringade en ”Skål för världens bästa farfar!” inför det förstummade auditoriet. Familjen Stenberg har lämpligt nog letat fram en 8 mm-film från tillfället ur sina gömmor.
Lindåsverktyg bygger nytt – och konsoliderar
Efter denna baluns fortsatte företaget på den inslagna vägen, och fyra år senare – 1968 – var det dags för nästa större investering. Lindåsverktygs fastighet var gammal och uttjänt och grannen, Jons bröders företag (som nu hette Stenberg Flygt AB) var i stort behov av marken där Lindåsverktyg huserade. Lösningen blev ett markförvärv av Emmaboda kommun på 20000 m2 på Östra industriområdet en knapp kilometer därifrån. På Östra industriområdet byggdes en ny, modern industrilokal på 1800 m2. Samtidigt avyttrades lokalerna i Nybro och Virserum, och all tillverkning flyttades till Lindåsverktyg.
Fotnot: Källor till artikelserien har förutom släkten Stenbergs eget material varit boken ”Lindås – Från by till samhälle” utgiven av ABF och PRO 1983, Bolagsverkets dokumentation samt diverse företagshistoriska sidor på internet.